Suomen Suoramainonta Oy - Sisä-Suomi

Työturvallisuus / Työsuojeluohjeet

Jakelutyö palveluksessamme on itsenäistä ja vastuuntuntoista työtä, jossa vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja tarkkaavaisuutta. Jakelun olosuhteet poikkeavat eri vuodenaikoina ja erityyppisissä jakopiireissä huomattavasti toisistaan.

Pyri aina hoitamaan työsi huolellisuutta ja turvallisuutta noudattaen. Työn eri vaiheet on toki syytä hoitaa toimeen tarttuen ja ripeästi, mutta turha hosuminen kostautuu työn laadussa ja saattaa vaarantaa omasi tai jonkun toisen turvallisuuden. Älä saata itseäsi vaaralle alttiiksi työtä tehdessäsi. Vaaran uhatessa, keskeytä työ ja ilmoita asiasta välittömästi jakeluyhtiöön.
Jakopiiriin perehtymisellä, ympäristön vaarojen tunnistamisella, oikealla vaatetuksella ja oikeilla työtavoilla on keskeinen osuus tapaturmien ehkäisyssä.

Työturvallisuus ja sen edistäminen ovat aina yhteistyötä työnantajan ja työntekijän välillä.

Havaituista vaaroista tai puutteista tulee viipymättä ilmoittaa esimiehelle.

Muista, että liukas keli ja kiire, terävät postilaatikot ja -luukut sekä raskaiden lehtinippujen nosto ovat syinä useisiin jakelun tapaturmiin.

Nostotekniikka ja painorajat

Siirtäessäsi jaettavia tuotteita, kiinnitä huomiota oikeaan nostotekniikkaan. Koukista jalkasi ja pidä selkä suorana. Toisin sanoen nosta jaloilla, älä selällä. Tämä on hyvä ottaa tavaksi myös kevyempiä nostoja tehdessäsi.

Työturvallisuusmääräysten mukaan alle 18-vuotias tyttö saa yhdellä kertaa nostaa korkeintaan 15 kg, pojilla painoraja on 20 kg.

Hämärässä liikkuminen

Mikäli työskentelet pimeään tai hämärään aikaan, muista käyttää heijastinta ja pyörällä liikkuessasi valoja. Kerrostalon portaikossa keskeytä jakelu valokatkon ajaksi, jotta saat sytytettyä valot ja jatkettua turvallisesti jakelua. Työnantajalta saat heijastinliivin halutessasi.

Lait ja määräykset

Jakelutyön, kuten ei minkään muunkaan työn tekeminen, anna sinulle mitään eri vapauksia. Työtä tehdessä tulee aina noudattaa lakia, sääntöjä ja hyviä tapoja. Esimerkiksi liikennesäännöt on laadittu jokaisen tiellä liikkuvan turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden edesauttamiseksi. Muista, että pyöräilykypärän käyttö on, paitsi turvallista, myös liikennesääntöjen mukaan pakollista.

Talven vaikutus työhösi

Huomioithan, että talvella on paitsi pimeämpää, myös usein liukasta. Liikkuessa tulee muistaa, että myös autot tarvitsevat talvella tavallista pidemmän matkan pysähtyäkseen. Pyyhi hyvin jalkasi lumesta, astuessasi rappukäytävään. Luminen ja märkä kenkä on liukas ja vaarallinen.

Ennen jakeluun lähtöä

Jakeluun valmistautuminen alkaa jo kotoa. Sääolojen huomioon ottaminen sekä asianmukainen vaatetus ja varusteet luovat pohjan onnistuneelle jakokierrokselle. Vaihda aina kuiva vaatekerta ja sukat, mikäli ne kastuvat jakelun aikana. Kuivat sukat on hyvä vaihtaa aina, kun haet lisää jaettavia tuotteita kotoa.

Jakelupiirin ja reitin läpikäynti mielikuvien varassa ennen varsinaista jakokierrosta auttaa työn hallinnassa.

Uudet jakajat saavat työsuhteen alussa jakopiiriä osoittavan kartan sekä mahdolliset piirikohtaiset piiriohjeet. Näihin tulee tutustua huolella. Tarkasta, että jakoreitin suunnittelu vastaa käyttämääsi kulkuvälinettä. Autolla jakeluun saattaa olla eri reitti, kun polkupyörällä tai kärryillä tapahtuvaan jakeluun samassa piirissä.

Varaa ensimmäiseen jakokertaan reilusti aikaa. Merkitse muistiin tärkeät asiat jakoreitin varrelta.

Pidä lehtien jättöpaikka omalta osaltasi siistinä. Korjaa sidenarut ja muovikääreet roskalaatikoihin. Huomioi alueesi määräykset jätteiden lajittelusta.

Muovipannat aukeavat liimauskohdan kääntöpuolella olevasta kielekkeestä repäisemällä. Varo kielekkeen painumista kynnen alle.

Lajittelu on hyvä suorittaa työpöydällä. Laita eri tuotteet riittävän lähelle toisiaan. Pöytä on hyvä suojata kankaisella pöytäliinalla. Muista myös suojata seinä, kun pinoat lajiteltuja nippuja seinää vasten. Tuore painomuste tahraa. Älä koskaan lajittele lattialla! Väärässä työasennossa selkä ja jalat kipeytyvät helposti.

Työvälineet

Ota puhelimen lisäksi mukaasi piirikartta, mahdolliset piiriohjeet, kynä, juotavaa, laastaria, heijastin sekä jakolaukku. Tarkasta, että matkapuhelimessasi on riittävästi virtaa. Muista tallentaa toimistosi ja esimiehesi puhelinnumero matkapuhelimeesi.

AUTO

Lastaa lehtiniput oikein, jotta voit turvallisesti kuljettaa autoa. Muista, että liikennesäännöt koskevat kaikissa olosuhteissa myös jakelutyötä tekeviä. Ole erityisen tarkkana peruuttaessasi piha-alueilla ja postilaatikkorivien läheisyydessä.

JAKELUKÄRRYT JA LAUKUT

Jos käytät jakokärryä, tarkasta kärryn kunto. Muista aina lukita jarru päälle, kun poistut kärryn luota. Älä jätä kärryä koskaan niin, että se pääsee karkaamaan sinulta alamäkeen. Täyteen lastattu kovassa vauhdissa törmäävä kärry on hengenvaarallinen!

Tarkasta jako- ja pyörälaukkujen kunto. Rikkinäisen laukun voit vaihtaa toimistolla.

POLKUPYÖRÄ

Käytä aina pyörällä liikkuessasi pyöräilykypärää. Ota selvää pyöräsi vahinko- ja varkausvakuutuksesta.

Jakelun aikana

Pidä ajatus mukana työssäsi ja kiinnitä huomiota työympäristöön sekä ulkona, että porraskäytävissä. Ennakoi mahdolliset vaarakohteet, joita reittisi varrella saattaa esiintyä.

Muista, että sinulla on täysi oikeus liikkua porraskäytävissä ja piha-alueilla. Täysin luvallisesti saat soittaa kerrostaloissa ihmisten ovisummereita päästäksesi sisään. Ihmiset saattavat käyttäytyä negatiivisesti heidän kotiympäristöönsä vaikuttavissa tilanteissa. Kohtelias käytös ja hymy pelastavat lähes kaikki tällaiset tilanteet. Aina voit myös kertoa, että olet suorittamassa työnantajan sinulle määräämää tehtävää ja pyytää alueen asukasta olemaan yhteydessä toimistollemme saadakseen lisätietoja.

Porraskäytävissä opettele valojen palamisaika. Valokatkaisimeen syttyy yleensä valo vähän ennen kuin valot sammuvat. Paina valokatkaisinta ajoittain uudestaan.

Älä työnnä sormiasi postiluukun sisäpuolelle. Oven takana voi olla vihainen kissa tai koira. Muista aina työntää lehtinippu luukusta sisään saakka. Työntämistä voit helpottaa toisella lehtinipulla. Puolittain ulkona roikkuva lehtinippu on merkki varkaille, ettei huoneistossa ole ketään kotona.

Jos kerrostalon piha-alueella tai porraskäytävässä on ongelmia, merkitse ilmoitustaululta muistiin isännöitsijän nimi ja puhelinnumero. Ilmoita asiasta esimiehellesi.

Jos et jostain syystä pääse sisään lukittuun porraskäytävään, merkitse ylös kiinteistön huoltoyhtiön yhteystiedot. Ne löytyvät yleensä ulko-oveen kiinnitetystä tarrasta. Ilmoita asiasta esimiehellesi.

Jos omakotitalossa on aidatulla piha-alueella koira vapaana, älä mene kyseiselle pihalle, mikäli koiralla on mahdollisuus käydä kimppuusi. Ilmoita asiasta esimiehellesi.

Epätavalliset tilanteet

Jakelureitilläsi saatat kohdata alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisia ihmisiä. Muista, ettei tällaisten henkilöiden kanssa järkipuhe auta. Älä jää väittelemään, vaan esiinny rauhallisesti ja määrätietoisesti ja pyri poistumaan paikalta nopeasti.

Myöskään tuntemattomien ihmisten asuntoihin ei pidä mennä, vaikka pyytäisivät sisälle. Käytä tällaisissa tilanteissa tarkkaa harkintaa.

Jakelualueellasi saattaa olla toimenpiteitä viranomaisten mm. poliisin tai pelastuslaitoksen toimesta. Viranomaisten määräyksiä tulee aina noudattaa ehdoitta. Muista myös tällaisissakin tapauksissa ilmoittaa jakeluesteestä toimistollemme.

Ylläpidä hyvää työkykyä

Pidä huolta itsestäsi ja kunnostasi. Terveet elämäntavat toimivat pohjana kaikessa työssäsi koko elämäsi ajan. Ole aina ylpeä työstäsi, jota teet!